Hédéra Hélix & Mascaret production, Franța / France

CEA CARE PRIVEȘTE LUMEA /
CELLE QUI REGARDE LE MONDE

de / by / Alexandra Badea Distributie Galerie foto
Reprezentații
nu sunt programate reprezentații
DATA   miercuri 11.10.2023, ora 18.00
             miercuri 11.10.2023, ora 21.00
LOCUL   Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan
DURATA   1 h
RECOMANDARE   10+
Spectacol în limba franceză, cu supratitrare în limbile română și engleză.

Despre

În iunie 2023, Alexandra Badea a fost recompensată cu Premiul pentru teatru al Academiei franceze pentru ansamblul operei sale dramatice.

Spectacolul a fost prezentat în această vară, cu mare succes, în cadrul Festivalului de la Avignon.

„Este cel mai recent spectacol realizat în Franța, iar el se adresează în primul rând adolescenților, liceenilor. El poate fi văzut de toată lumea, dar în special de publicul tânăr. Spectacolul are la bază un text de-al meu și analizează situația minorilor izolați, a refugiaților minori care au traversat fie Mediterana, fie oceanul.

Este povestea unui adolescent care a fugit din țara lui de război și întâlnește o tânără din Franța care îl ajută să supraviețuiască. Fiecare îi va aduce celuilalt ceva ce îi lipsește. Este și un manifest al unei generații mai tinere împotriva unei lumi pe care nu o înțeleg.

M-a inspirat în 2015 valul de refugiați sirieni. La un moment dat, am fost invitată să susțin un workshop de scriere dramatică cu un grup de tineri artiști, iar ideea mea era să îi duc pe terenul de documentare, să nu scrie doar citind presa ori privind documentare video, ci să meargă direct spre oameni, în mediul lor.”

Așa am ajuns într-o tabără de refugiați din nordul Franței. Ei au făcut interviuri, iar eu i-am susținut pe partea de cercetare și dramaturgie. Ce m-a interesat atunci foarte mult a fost întâlnirea dintre ei. Erau francezi care veneau de foarte departe, iar pentru ei întâlnirea și implicarea le dădea un sens. Era un moment al vieții lor în care li se părea că nimic nu contează și nu le dă un sens în viață, că societatea este prea violentă pentru ceea ce doreau ei să facă. Dar, implicându-se, alături de acești tineri care au avut un parcurs extraordinar, își regăseau o energie de care aveau nevoie în viața lor".

Alexandra Badea

Déa este o adolescentă care trăiește în nodul Franței. Într-o zi, ea îl întâlnește la o petrecere pe Enis, un minor emigrant. Cei doi adolescenți se dezvăluie unul celuilalt, fiecare evocând o parte din trecutul său, din visele și fricile sale. Enis a făcut o călătorie lungă pentru a ajunge în Franța. El s-a despărțit de mama sa în Grecia și a depus o cerere pentru drept de azil care i-a fost refuzată. Întâlnirea lor schimbă complet viața adolescentei Déa, declanșând îndoieli radicale. Această poveste este dublată de un alt fir narativ: ancheta polițienească la care este supusă Déa. În fața unui inspector de poliție, ea formulează manifestul unei întregi generații.

The show was presented this summer with great success at the Off Avignon Festival.

"It is the most recent show to be produced in France and it is primarily aimed at teenagers, high school students. It can be seen by everyone, but especially by young audiences. The show is based on one of my texts and focuses on the situation of isolated minors, underage refugees who have crossed either the Mediterranean or the ocean.

It is the story of a teenager who fled the war in his country and meets a young woman from France who helps him to survive. Each will bring the other something he lacks. It is also a manifesto of a younger generation against a world they don't understand."

Alexandra Badea

 

 

Distribuție

Enis

Alexis Tieno

Déa

Lula Paris

Apariție video

Comisarul

Stéphane Facco

Echipa de creație

regia / staged by & scenografia / scenography

Alexandra Badea

sound design

Rémi Billardon și Valentin Chancelle

lighting design

Antoine Seigneur-Guerrini

video

Jonathan Michel

colaborare artistică / artistic colaboration

Hannaë Grouard-Boullé

© foto / photo

Pauline Le Goff

director de producție / prodoction manager

Emmanuel Magis

relații cu presa / press

Olivier Saksik, Elektron Libre

Cumpără bilete